Afgelopen jaar, rond de zomer, nam de Gemeenteraad de Eerste Zeister Omgevingsvisie (EZO) aan. De omgevingsvisie is nieuwe wetgeving die de bestemmingsplannen van Gemeentes gaat vervangen en tot een meer geïntegreerde inrichting van de ruimtelijke omgeving moet leiden (een inclusieve aanpak qua milieu, verkeer, waterhuishouding e.d.). Echter, het is er ook op gericht om bouwen makkelijker te maken, en dus zijn milieu- en buurtorganisaties alert en bezorgd.
Bij de EZO werden drie burgeramendementen aangenomen. Die waren met name gericht op het beter borgen van het groen en de groene waarden voor de Gemeente Zeist en de participatie wijk in het proces. Het College probeert dit echter te omzeilen door een vlucht naar voren waarbij gemeentegrenzen worden opgerekt. Ook bagatelliseert zij zorgen die er zijn over een juridisch vacuüm voor buitenplanse bouwactiviteiten (nieuwe ontwikkelgebieden) totdat de nieuwe wet helemaal af is. Zonder borging hebben bouwers en het College hier mogelijk vrijspel.
Begin Januari was er een informatievond over de aanpak TWEZO waar wij, de VLZ, aanwezig was met allerlei andere belanghebbenden. Op 1 Februari was het vervolg en hebben we ingesproken op de Ronde Tafel bij de gemeente Zeist. Wij hebben ingezet op 3 hoofdpunten: (1) De rol van wijkvisies en -waarden (bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie 2050); (2) Gebiedsindelingen, naar functie en perspectief; en, (3) Participatie door wijk- en buurtverenigingen bij planontwikkeling.
Wij hadden in het proces van de EZO veel tijd en aandacht besteed aan het ontwikkelen van wijkwaarden als leidraad voor beleid op wijkniveau. De Gemeente wil dat nu echter wegwuiven! Als reactie hebben we benadrukt dat juist deze waarden breed gedragen worden in de wijk en dus centraal moeten staan in de uitwerking van nieuw beleid. Ook hebben we ons hard gemaakt voor het erkennen van het historische belang en de wijkwaarden van alle gebieden in Zeist. Hoewel sommige ruimtelijke vraagstukken wijkoverstijgend zijn staan de wijkperspectieven niet op gespannen voet hiermee. Sterker nog zij moeten juist goed geïntegreerd worden. Tot slot, was onze stelling dat de Gemeente Zeist en Raad participatie niet moeten uitkleden (of verlangens uitspreken om bovenal op de markt te gaan staan om in contact treden met allochtonen en eenzame Zeistenaren, zoals men zelf schrijft) maar juist buurtverenigingen goed moet betrekken en aansluiten om tot beter beleid en beslissingen te komen.
Binnenkort komt de aanpak voor de TWEZO weer in de Raad. Wij blijven het volgen en sturen er op aan dat de wijkwaarden worden gerespecteerd en geborgd.